Sudan’da kiralanan arazide tarım başlıyor!
Eylül 1, 2018Sudan tarafından Türkiye’ye tahsis edilen 780 bin 500 hektarlık tarım alanında hazırlıklar sona eriyor. İlk etapta TİGEM, Sudan’da 12 bin 500 hektar büyüklüğündeki arazide örnek çiftlik kuracak. Çiftlik, özel sektöre örnek teşkil edecek. Ancak çiftliğin işletimiyle ilgili kurulacak şirketle ilgili somut bir açıklama yapılmadı.
Akşam gazetesinden Osman Nuri Cerit’in haberine göre, Sudan tarafından Türkiye’ye tahsis edilen 780 bin 500 hektarlık tarım alanında hazırlıklar sona eriyor. İlk etapta TİGEM, Sudan’da 12 bin 500 hektar büyüklüğündeki arazide örnek çiftlik kuracak. Çiftlik, özel sektöre örnek teşkil edecek.
Türkiye tarihinde ilk defa devlet ve özel sektör işbirliğiyle Sudan’dan 99 yıllığına tarım arazisi kiraladı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın kara kıta Afrika’ya yönelik başlatmış olduğu açılım meyvesini vermeye başlayacak. Kiralanan arazi üzerinde tarıma başlanması başlatılan çalışmalar hızla ilerliyor. Sudan’da ile yapılan anlaşmanın uygulanmaya konulması, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın açtıkladığı 100 Günlük Eylem Planı’nda da yer aldı.
DAHA UCUZA GELECEK
Yapılan anlaşmayla göre Sudan’da 780 bin 500 dönümlük arazi Türkiye’nin kullanımına açıldı. Burada özellikle Türkiye ikliminde yetişmeyen yada verimi düşük olan ürünlerin yetiştirilmesi hedefleniyor. Yetiştirilecek ürünler arasında ananas, mango, avakado, pepino jambu, kanola, pamuk ve yağlı tohum gibi ürünler geliyor. Üretimin başlaması ile birlikte bu ürünler daha ucuza Türkiye’ye gelecek.
ÖRNEK ÇİFTLİK OLACAK
Türk yatırımcılara örnek olması bakımında devlette elini taşın altına koyacak. Bu kapsamda sermayesinin yüzde 80’i Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (TİGEM) ve yüzde 20’si Sudan tarafına ait olan 10 milyon dolar sermayeli “Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi” adıyla bağlı ortaklık kurulması kararlaştırıldı. Ortak şirket, Sudan’da 12 bin 500 hektar arazide örnek çiftlik kurarak işletmeciliğini yapacak.
UYGULAMALI EĞİTİM VERİLECEK
Ortak şirket tarafından kurulacak örnek çiftlikte, Sudan ekolojisinde üretilebilecek bitkilerin dışında, hayvansal üretim faaliyetlerinde de bulunulacak. Her yıl 300-350 Sudanlı çiftçiye eğitim verilecek. Türkiye’nin ithal ettiği tarımsal ürünlerin büyük kısmı, Sudan üretimlerinden karşılanacak.
PAZARLAMAYA YARDIMCI OLACAK
Kurulacak şirket, Sudan’daki arazide yatırım yapacak Türk girişimcilerine yapacağı mihmandarlığın yanı sıra, sulama suyu, enerji ve tohum gibi temel girdilerin tedarikini sağlayacak. Türk girişimcilerinin Sudan’da üreteceği tarımsal ürünlerin satın alınarak pazarlanmasına da şirket tarafından katkı sağlanacak. Şirketçe, Türkiye’nin ihtiyacı olan tarımsal ürünlerin, Sudan yerel arazi sahiplerince sözleşmeli ekim modeliyle üretilmesi için de faaliyette bulunulacak.
HEDEF 10 MİLYAR DOLARA ULAŞMAK
Sudan’da yatırımların bir bir hayat geçmesi ile birlikte ticaret hacminin genişlemesi hedefleniyor. Sudan ile resmi kayıtlara göre 500 milyon dolarlık bir ticaret hacmi bulunuyor. 500 milyon dolarlık ticaret hacmin önümüzdeki yıl 1, sonraki yıl 2, daha sonra için ise 10 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Başkan Erdoğan’ın sudan ziyareti sırasında restorasyon için Türkiye’ye devredilen tarihi Sevakin adasıyla ilgili çalışmalarda sürüyor. Restorasyon için ön hazırlıklar devam ediyor.