Tarımda verimsizlik maliyetleri artırıyor!

Tarımda verimsizlik maliyetleri artırıyor!

Eylül 1, 2018 0 Yazar: admin

Tarımda yaşanan verim kaybı maliyetleri de artırıyor. Örneğin Türkiye’de üretilen 49 milyon ton meyve-sebzenin yaklaşık 18 milyon tonu tüketiciye ulaşamadan çöpe gidiyor. Yaklaşık yüzde 36’lık kaybın parasal karşılığı 25 milyar lirayı buluyor. Bu kayıp ise 49 milyon ton meyve-sebzenin maliyetine eklendiği için fiyatlar daha da pahalılaşıyor.

Tarımda verim sorununun yıkıcı bir sorun olarak karşımızda durduğuna dikkat çeken Uysal, “Türkiye’de ister bitkisel, ister hayvansal olsun, dekar/ağaç başına ve hayvan başına verimlerin oldukça düşük olduğunu görüyoruz” dedi.

Tarımdaki verim kayıplarının maliyetleri önemli oranda artırdığına işaret eden Uysal, verim kayıplarının önüne geçilebilmesi için çözüm olarak kooperatifleşmeyi gösterdi.

18 MİLYON TON MEYVE SEBZE ÇÖPE GİDİYOR!

Uysal, şunları kaydetti: “Türkiye’de üretilen 49 milyon ton meyve-sebzenin yaklaşık 18 milyon tonu tüketiciye ulaşamadan çöpe gidiyor. Bu miktar, 20 milyonluk bir ülkeyi rahatça doyurur. Yaklaşık yüzde 36’lık kaybın parasal karşıliğı 25 milyar lira. Müthiş bir rakam bu.

Bu kadar ton meyve-sebzenin tüketiciye ulaşması demek, maliyetlerin de düşmesi demek. Çünkü 25 milyar lira, 49 milyon ton meyve-sebzenin maliyetine eklemleniyor.

Çözüm, üreticilerin kooperatifler şeklinde örgütlenip, kooperatif çatısı altında üretim planı yapılmasından ve soğuk hava depoları oluşturmaktan geçiyor.”

YEM FİYATLARI ARTTIĞI İÇİN ÜRETİCİ HAYVANINA YETERLİ YEM VERMİYOR!

Hayvancılıkta da aynı kayıpların yaşandığını ifade eden Uysal, “Hayvancılığa baktığımızda da aynı kayıpları görüyoruz. Hayvancılığın ana ürününü oluşturan çiğ sütte farklı bir manzara yok. Yem fiyatlarının özellikle son bir yıl içinde yaklaşık yüzde 70 civarında zamlanması nedeniyle yetiştirici hayvana ya yeterince yem veremiyor ya da düşük kaliteli yemler veriyor. Bu da pek tabii ki süt ve et verimini etkiliyor.

BUZAĞI KAYIPLARI ET FİYATLARININ DÜŞMESİNİ ENGELLİYOR!

Bu verimsizlik de doğal olarak litre başına süt maliyetine eklemleniyor ve maliyetler artıyor.

Ete gelince… Türkiye’de son birkaç yıldır yapılan canlı hayvan-karkas et ithalatı, fiyatların yükselmesini dizginleyemiyor. Sahadaki normalden yüksek olan buzağı kayıpları, et fiyatlarının düşmemesinin baş sorumluları arasında bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu.