Kirayı mülk sahibine ödemeyen kiracılar yandı
Ekim 2, 2018Mülk Sahibine Ödenmeyen Kiralar Geçersiz Sayılacak
Bursa’da kiraladığı evin ücretini sözleşme imzaladığı kişiye ödeyen vatandaş, mülk sahibi tarafından hakkında başlatılan icra takibi sonrası konuyu mahkemeye taşıdı. “Dairenin sahibi olmayan kiraya verene yapılan ödemeler, kiracının sorumluluğunu kaldırmaz” yönündeki mahalli mahkeme kararını Yargıtay da onadı.
Bursa’nın Orhangazi ilçesinde ikamet eden E.S., A.A.I.’ya ait daireyi R.A.I.’dan kiraladı. Kira ücretini düzenli olarak R.A.I.’ya ödeyen E.S., yıllar sonra hakkında başlatılan icra takibiyle sarsıldı. Soluğu mahkemede alan E.S.’nin itirazı üzerine icra takibi durduruldu. Bu kez Orhangazi İcra Hukuk Mahkemesi’ne dava açan M.A.I.’nın ifadeleriyle gerçek ortaya çıktı.
BİRİKMİŞ KİRA BEDELİNİ İSTEDİ
Dairenin kendisine A.A.I..’dan miras kaldığını belirten M.A.I., kira ücretinin tarafına ödenmediğini, icra takibinin durdurulmasının kanuna aykırı olduğunu kaydetti. Mahkemede ifade veren M.A.I., kiracıya 2015 yılında gönderilen ihtarname ile kiracı olarak bulunduğu dairenin A.A.I.’ya ait olduğunu, A.A.I.’nın vefatıyla söz konusu taşınmazın mülkiyetinin ve kullanım hakkının kendisine geçtiğini bildirdiğini söyledi. Başkasına yapılacak kira ödemelerinin geçersiz olacağını belirterek, birikmiş kira bedelinin hesabına yatırılmasını istediğini kaydetti
MAHKEME İCRA TAKİBİNİN DEVAMINA HÜKMETTİ
Mahkemede savunma yapan davalı kiracı ise, yaptığı ödemelerin, acirin (kiraya verenin kişinin) hesap hareketlerinden ortaya çıkacağını söyledi. Mahkeme, icraya yapılan itirazın kaldırılmasına, davalı E.S.’yi, haksız ve kötü niyetle takibe itiraz ettiğinden asıl alacağın yüzde 20’si oranında icra inkar tazminatı ödemeye mahkum etti. Mahkeme, davalının kira borcunu ödediğini ispat edemediği gerekçesiyle icra takibinin devamına hükmetti. Davalı kararı temyiz etti.
YARGITAY KARARI ONADI
Yargıtay 8. Hukuk Dairesi kararı oy çokluğu ile onadı. Karara şerh (açıklama) düşen Daire Başkan Vekili Mustafa Aysal, mülk sahibinin ihtarname tebliğinden önce gerçekleşen kira ücretini isteme hakkı olmadığını dile getirdi. Aysal, karşı oyunun gerekçesini şöyle açıkladı:
“Esasen kiraya verenin taraf olmadığı bir davada kiracının kira ücretini sözleşme gereğince kiraya verene ödeyip ödemediğinin belirlenmesine hukuken imkan yoktur. Zira kiracı kira ücretini ödediğiniz yasal delillerle kiraya verene karşı ispat edebilir. Malikin ihtarname tebliğinden önce gerçekleşen kira ücretleriyle ilgili olarak bir talebi varsa bunu kiraya verene karşı ileri sürmesi gerekir. Aksinin kabulü kiracının hem kiraya verene, hem de malikine mükerrer (iki kere) ödeme yapması gibi hukuk düzeninin koruyamayacağı bir sonuç ortaya çıkmış olur. Bu sebeplerle ihtarnamenin davalıya tebliğ edildiği tarihten sonra takip tarihine kadar gerçekleşen kira ücretleri yönünden itirazın kaldırılması gerekirken, kanuni olmayan gerekçeyle itirazın tamamen kaldırılmasına karar verilmesi yerinde olmadığından kararın onanmasına dair çoğunluğun değerli görüşüne katılmıyorum.”