Bahar mevsimi estetik için ideal mi?
Temmuz 15, 2020Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte estetik yaptırmak isteyenler için Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Zekeriya Kul sorularımızı yanıtladı.
Bahar mevsiminde estetik yaptırmak isteyenler için Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Zekeriya Kul bilgi verdi. Hangi estetikler bahar mevsiminde yapılmalı? Yaz öncesi dönemde botoks ve dolgu uygulamalarında da artış oluyor mu? Tüm bu soruların cevabı haberimizde.
Gülşah Karaman / PembeNar Özel
Hangi estetik operasyonlar hangi mevsimlerde yapılır? Bahar mevsimi estetik için ideal mi?
Aslına bakarsanız artık estetik ameliyatların hangi mevsimde yapılacağı ile ilgili herhangi bir ayrımda bulunmuyoruz. Hastalarımızın (bir süreliğine iş ve sosyal hayattan uzaklaşmaları gerekeceğinden) kendileri için en uygun ve rahat dönem ne zamansa ameliyat planlamasını ona göre yapıyoruz. Yaz aylarında estetik ameliyatların azalması ise daha çok insanların tatile çıkmalarıyla ilişkili oluyor. Dolayısıyla hastalarımız, herhangi bir estetik ameliyata ait iyileşme peryodlarını tatil öncesi dönemde geçirmeyi daha fazla tercih ediyorlar. Bunun yanı sıra ameliyat gerçekleştirilen bölgenin güneş ışınlarına maruz kalmaması gerektiğinden ister kış tabela ankara ayları isterse yaz ayları olsun ameliyat sonrası dönemde ameliyat yapılmış alanın güneş ışınlarından mutlaka korunması gerekiyor.
Bahar aylarında en çok hangi estetik yöntemlerine talep oluyor?
Bahar aylarında estetik ameliyatlara rağbetin daha fazla olmasının nedeni ise insanların plaj mevsimine daha iyi bir görünümde girmek istemeleri ve tatil dönemlerine kadar iyileşme süreçlerini tamamlama istekleridir. Bu yüzden bu aylarda daha çok vücut şekillendirme ameliyatlarından liposuction ve karın germe, meme ameliyatlarında ise jinekomasti (erkeklerde meme büyümesi), meme büyütme ve dikleştirme ameliyatları için talep artışının olduğunu görüyoruz.
Yaz öncesi dönemde botoks ve dolgu uygulamalarında da artış oluyor mu?
Ameliyatsız yöntemlere de bu aylarda daha çok başvuru oluyor. Bunların başında botox, dolgu ile yüz gençleştirme uygulamaları geliyor. Bunun yanı sıra son dönemlerde ameliyatsız uygulamalara olan ilginin yerini ameliyatla yüz gençleştirme uygulamalarının aldığını görüyoruz. Bunun nedeni ise; ameliyatsız uygulamalardan yüksek beklenti içinde olan hastaların bekledikleri sonuçları alamaması ve kalıcı sonuç veren uygulamaların kapı tabelası yapımı ankara cerrahi uygulamalar olduğunu anlamalarıdır.
Yüz germe ameliyatı sonrası hasta yazın denize girebilir mi?
Yüz germe ameliyatları estetik ameliyatlar içerisinde en kompleks, yaşlanma ile ilgili değişkenlerin oldukça fazla olduğu, kişiye özel cerrahi planlamanın en üst seviyede olduğu, ayrıca cerrahın tecrübesi ile çok yakın ilişkili ameliyatlardır. Geçmiş yıllara göre cerrahi anatomi ve teknik bilgimizin çok gelişmiş olması, yaptığımız kesilerin daha küçük olmasına, dokularda oluşturduğumuz travmanın minimal seviyede kalmasına dolayısıyla iyileşme süreçlerinin oldukça kısalmasına neden olmaktadır. Buna karşın yüz bölgesinde minimal seviyedeki morluk ve ödemin ameliyat sonrası dönemde güneşten korunmayı zorunlu kıldığını da bilmek gerekiyor. Göz ve çevresini korumak için güneş gözlüğü kullanılmasını, yüz germe ameliyatına ait kulak önündeki, saçlı deri içindeki ve çene altındaki kesi hatlarının ise iyileşme süreci içerisinde şapka ile korunmasını tavsiye ediyoruz.
Güneş ışınları estetik operasyonları nasıl etkiliyor?
Güneş ışınlarının elbette sağlık açısından ciddi faydaları var ancak biz cerrahları ilgilendiren ışıklı tabela kısım güneş ışınlarının ameliyat sonrası dönemde ameliyat sahasında oluşturdukları olumsuz etkilerdir. Bütün ameliyatlarımızı bir kesi yaparak gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla bu kesi hattının en kabul edilir şekilde iyileşip ameliyata dair izin en düşük seviyede kalması en büyük hedefimiz. Yara iyileşmesi sonucunda oluşacak izin derecesi kişiden kişiye ve vücut bölgelerine göre farklılık gösterebilir. Bu yüzden nasıl bir iz kalacağını önceden kestirmek pek mümkün değildir. Ancak herhangi bir yara iyileşme problemi (keloid-hipertrofik skar) sahip olmayan kişilerde zaman içerisinde izin belirginliğinin azaldığı da bir gerçektir. Özellikle erken iyileşme döneminde (ilk 3 hafta çok önemli ancak biz ilk 3 ay güneşten korunmaya devam etmeyi öneriyoruz) güneşte yanmaktan ve bronzlaşmaktan kaçınmak gereklidir. Bu dönemde güneş koruyucu kremler mutlaka kullanılmalıdır.
Kişiler ameliyat sonrası ne kadar zamanda iyleşiyor?
Ameliyatlar sonrası toparlanma süresi yapılan ameliyatın büyüklüğü, kullanılan teknik, kişilerin iyileşme özelliklerine göre farklılık gösterebilir. Herhangi bir komplikasyon olmadığı taktirde hastalarımızın iş ve sosyal hayata dönmeleri 1-3 hafta arasında değişiklik gösterebiliyor. Ne mutlu ki git gide cerrahi tekniklerdeki gelişmeler ve daha az travmatik yöntemleri kullanmamız iyileşme sürelerini gittikçe kısaltmaktadır.