Emzirme hakkında en çok merak edilen 8 soru

Emzirme hakkında en çok merak edilen 8 soru

Temmuz 15, 2020 0 Yazar: admin

Emzirme, hem anne hem de bebek için büyük öneme sahip. Ancak kulaktan dolma bilgilerle yapılan yönlendirmeler, eksik ve yanlış tavsiyeler bu güzel süreci olumsuz etkileyebiliyor. Peki ‘Sütüm gelmiyor’ diyen anneler ne yapmalı? Göğüs ucu olmayan anneler nasıl emzirir? Süt artıran yiyecekler ve içecekler nelerdir? Emzirme ile ilgili en çok merak edilen soruları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Burçak Erzik cevapladı

1-Doğum gerçekleştikten ne kadar süre sonra süt gelir?

flatbet baskı
Sezaryen doğumda anne sütü doğumdan 2 gün sonra akıcı ve verimli hale gelir. Her iki doğum şeklinde de doğumdan sonra yaklaşık 6 saat içinde anne memesinden ağız sütü de denilen kolostrum gelmeye başlar. Bu süt normal anne sütünden biraz farklıdır.

2-Sütün gelmesi gecikirse ne yapmalı?

Anne
canvas tablo baskı , sütü gelmese de bebeğini emzirmeye mutlaka devam etmeli. Sebepsiz yere de annenin sütü gecikebiliyor. Bebeğin emmesi annenin süt kanallarını uyararak geciken sütün gelmesini sağlayabiliyor. Buna karşın yapılan tüm müdahalelere rağmen anneden süt hiçbir şekilde gelmezse, yenidoğan bebek bazı özel mamalarla geçici olarak beslenebilir. Anne, olumlu düşünmeli ve bebeğinin emmeyi başaracağını düşünerek kendini motive etmelidir. Er geç annenin sütü gelecektir.

3-Standart bir emzirme pozisyonu var mıdır yoksa meme yapısına göre değişir mi?

İçeri gömük bir meme yapısına sahipseniz meme uçlarını dışarı çıkarmayı bazı egzersizler ile sağlayabilirsiniz.Hoffman egzersizi: Bu egzersizde meme ucu iki elin başparmaklarıyla yanlardan tutulmak suretiyle iki tarafa doğru gerdirilir. Aynı germe hareketi ise başparmaklar; meme ucunun üst ve altına doğru konularak tekrarlanır. Böylece meme ucu dışarı çıkmaya başlar.Germe egzersizi: Meme başını işaret ve başparmak arasına alarak dışarı doğru çekilmeli, aynı uygulama ile meme ucu yuvarlamaya çalışılmalı. Günde birkaç kez bu uygulama yapılması ile meme başını dışarı çıkarılması sağlanabilir.Göğüs ucu çıkaran aparatlar: Göğüs ucu çıkarıcı aparatlar sayesinde sütün memeden çıkması sağlanır. Belli bir kullanım sonrasında meme ucu kasları uzar ve dışarı çıkar. Ancak yine de bu aparatları kullanmadan önce mutlaka hekiminize danışmakta fayda var.

5-Her emzirmede iki meme de verilmeli mi?

Evet, mutlaka diğer memede verilmeli. Bebek daha emmek istiyorsa ikinci memede verilebilir. Eğer bebek bir meme ile beslenmiş ise, bir sonraki emzirmede diğer meme verilmeli. Bu arada emzirme sonrası kalan sütün sağılması uygundur. İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalı. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.

6-Memede ağrı ve şişlik olursa ne yapmak gerekir?

Meme başında ağrı, memelerin şiş veya dolu olması, süt kanalı tıkanıklığı, meme iltihabı, meme ucu yarası/çatlağı en yaygın görülem sorunların başında geliyor. Ancak bunlar emzirme pozisyonundan kaynaklı sebepler de olabilir. Annenin emzirme isteğini kaybetmemesi için mutlaka uzman bir hekimden yardım almalı.

7-Bazı yiyecek ve içecekler süt üretimini etkiler mi?

ARTIRAN BESİNLER: Ispanak, dereotu, rezene, çemen otu, baklagiller, kuru yemiş çeşitleri, başta geliyor.AZALTAN BESİNLER: Nane, maydanoz, adaçayı, sirke ve limon , mısır, nişasta içeren gıdalar, salamura besinler, sigara ve alkol en önemli sebeplerdir.

8-Süt üretiminin azalmasına yol açan faktörler nelerdir?

•Stres•Yorgunluk ve halsizlik•Annenin hastalanması, grip olması gibi sorunlar•Seyrek emzirme•Doğum kontrol haplarıAnnenin doğum yapmadan önce sigara alışkanlığı olması