Çocuklara hayvan sevgisi aşılamanın 5 yolu

Çocuklara hayvan sevgisi aşılamanın 5 yolu

Nisan 4, 2020 0 Yazar: admin

İstanbul Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Murat Arslan, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde çocuklara hayvan sevgisi aşılamanın yollarını Pembenar’a anlattı. Barışık ve sevgiye dayalı bir bağ kurmanın hayvanlar kadar insan sağlığı açısından da önemine dikkat çeken Arslan bakın neler söyledi

1-Hayvanseverlik ders olsun

İlkokuldan başlayarak eğitim müfredatına mutlaka hayvan sevgisi ile ilgili ders konulmalı. Süreklileştirilmesi gereken bu derslerde bilinçli hayvanseverlik nasıl olmalı gibi başlıklar olmalı, çocuklara özellikle sokak hayvanlarına karşı doğru yaklaşım kazandırılmalı.

2-Çocuğunuzu korkutmayın

Aileler bu konuyu çok önemsemeli; hayvan sevgisi için çocuklarını kendileri de eğitmeli ve buna küçük yaşlardan itibaren başlamalı. Birçok ailede çocukları korkutmak için hayvanları öcü gibi gösterme eğilimi var. Bu çok yanlış bir yaklaşım; zaman içinde çocuklarda hayvan fobisi ve başka birtakım psikolojik rahatsızlıkların gelişmesine yol açıyor. Bunun nedeni bazen de ebeveynlerin kendi korkuları oluyor. Korktukları bir canlıdan çocuklarını korumak için uzak tutmayı tercih ediyorlar. Bu da demek oluyor ki önce yetişkinlerin hayvanlarla dostça ilişki kurması gerekli.

3-Ekranlarda hayvanlara daha fazla yer verilmeli

Çocukların hayvan sevgisi kazanmasında kurumların da alabileceği önlemler var. Örneğin medyanın prime time’da belli bir süre hayvanlarla ilgili yayın yapması gerekiyor. Aslında RTÜK yasası da böyle bir zorunluluk içeriyor ancak örneklerine ne yazık ki çok rastlamıyoruz.

4-Satın almayın, sahiplenin

Toplumun her kurumunda sokak hayvanlarını sahiplendirme bilinci verilmeli. Çocuklar hayvan satın almaya değil, sahiplenmeye yönlendirilmeli. Çünkü sahipsiz sokak hayvanlarının özel bir sevgiye ve şefkate ihtiyacı var. Özellikle büyükşehirlerde sayıları çok fazla ve zor şartlar altında yaşıyorlar. Mevsimsel güçlükler ve açlık, susuzluk yanında kötü niyetli kişilerin de açık hedefi durumundalar. Bu canlılara yönelik artan şiddet eylemleri onlar kadar toplum sağlığını da tehdit ediyor. Daha dengeli bir toplum için küçük dostlarımızı sahiplendirmek hem onların hayatını kurtarır hem de çocuklarımıza hayvan sevgisi kazandırmada önemli bir adım olur.

5-Nasıl yaklaşacağını öğretin

Sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının da sosyal sorumluluk adına yapabileceği şeyler var. “Hayvanlara nasıl yaklaşılır?”sorusuna bazı hazırlıklar yaparak cevap üretebilir, çeşitli araçlarla bunu topluma, özellikle çocuklara verebilirler. Hayvan barınaklarına çocuklar götürülebilir, hayvanlarla birebir teması sağlanarak çeşitli eğitimler verilebilir. Bu tür çalışmalara bir örnek olarak İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nın her yıl çocuklara dağıttığı boyama kitapçığını gösterebiliriz.

Büyük ilgi gören “Minik Dostum Oyun Arkadaşım” adlı kitabımız, çocuklara bir yandan hayvan sevgisi aşılarken diğer yandan onlara nasıl yaklaşmaları gerektiğini öğretiyor. Yaklaşım demişken en önemli konulardan biri de köpek ısırıkları. Köpekler tarafından en çok ısırılan kesim çocuklar. Bu da çocukların köpeklere nasıl yaklaşması gerektiğini bilmemesinden kaynaklanıyor.

Kitapçığımızda, küçük çocukların da anlayabileceği basit bir anlatım tarzıyla köpeklerle nasıl iletişim kurulacağı gösteriliyor, ısırmalara karşı korunmak öğretiliyor. Bu gibi konularda her kurum tarafından yaratıcı fikirler üretilebilir.